Suppen is hot!

Suppen op het Gooimeer?

Suppen een hype? Nee hoor. Het is uitgegroeid tot één van de populairste watersporten. Jong en oud waagt zich eraan. Logisch, want suppen is gezond, eenvoudig en ontzettend leuk om te doen.

Wat is het?

Suppen staat voor Stand Up Paddle boarding, ofwel peddelsurfen. Staand op een board beweeg je je voort met een peddel. Je hebt hiervoor geen wind of golven nodig. Overal waar water is, diep of ondiep, kan gesupt worden.

Iedereen kan het!

Suppen is eenvoudig en geschikt voor iedereen die zich tenminste kan redden in het water. Een voorwaartse slag brengt je vooruit, de peddel gekeerd een achterwaartse slag geven aan één zijde van het board laat je keren. Kijk hier voor de beste manier om te beginnen.

Suppen is gezond

Suppen is ontspannend als je rustig peddelt. Het kan ook anders. Op tempo is het een effectieve conditionele work-out. Met een goede voorwaartse slag worden je been- buik-, rug-, schouder- en armspieren flink aan het werk gezet. Leg je lange afstanden af, dan heeft dit bijna hetzelfde effect als joggen, maar zonder de belasting van je kniegewrichten.

Meer weten over suppen? Bekijk onder onze FAQ.

Wat of wie is Sup1?

Sup1 is de nr. 1 SUP verhuurder in Het Gooi, opgericht door liefhebbers van de watersport. Sup1 is gevestigd aan de rand van de Blaricumse wijk de Blaricummermeent. Hier bevindt zich het kantoor en distributiepunt. Hier een SUP ophalen is echter niet nodig. Deze brengen we graag naar het nabijgelegen Stichtse Strand of een plek langs de prachtige Meentstroom in de Blaricummermeent. Sportief als we zijn, per fiets met aanhanger.

Naast reguliere verhuur is groepsverhuur mogelijk, voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, verjaardagspartijen, sporttrainingen en yoga sessies. Daarnaast zijn onze SUP’s ook voor langere periodes te huur, bijvoorbeeld voor een vakantie. Meer weten? Informeer naar de mogelijkheden via info@sup1.nl.

Wat zijn jullie tarieven?

Allround SUP board, incl leash en peddel vanaf 15,00

  • ochtend (10:00 – 14.00) € 35,00
  • middag (14.00 – 18.00) € 35,00
  • avond (17.00 – 21.00) € 35,00
  • hele dag (10.00 – 18.00) € 50,-
  • hele week ( 7 dagen) € 100,- (handig om mee te nemen op vakantie!)

   Heb je vragen over onze tarieven of heb je andere wensen/ideeën?
   Neem even contact met ons op via info@sup1.nl of bel 06-24286435 

Leuk, suppen. Maar hoe doe je dat eigenlijk (goed)?

Voordat je het water op gaat…

Maak eerst de enkelband vast. Bij wind kan een sup snel wegdrijven. Mocht je er af vallen, dan blijft de sup dicht bij je in de buurt. Leg het board zo in het water dat de vin de bodem niet kan raken. Deze kan namelijk breken. Ook goed om te weten voordat je het water opgaat: SUP peddels drijven NIET. Zorg er dus voor dat je deze niet kwijt raakt.

1. Knieën

De meest eenvoudige manier om te beginnen met suppen is op je knieën. Hiermee leer je al snel te balanceren en gevoel te krijgen voor hoe je eenvoudig vooruitkomt en keert. Stap met je knieën op het breedste deel van het board, het midden, en spreid je knieën tot ongeveer schouderbreedte. Probeer nu vooruit te bewegen door iets te peddelen aan de linker- en rechterzijde van het board. Heb je dit onder de knie, dan kun je staan. Leg de peddel haaks op het board terwijl je deze in je handen houdt en duw jezelf naar een staande positie.

2. Staan

Het breedste deel van het board is de meest stabiele plek om te staan. Dit is het middelste gedeelte van het board. Verdeel je gewicht goed door je voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar te zetten en zak licht door je knieën. Hiermee corrigeer je eenvoudig onbalans bij het peddelen. Neem een actieve houding aan door je buikspieren aan te spannen en je rug recht te houden. Een goede houding maakt het suppen eenvoudiger en houd je het ook langer vol.

3. Peddelen

Prettig peddelen begint bij het verstellen van de peddel naar de juiste lengte. Klik de bevestiging aan de bovenzijde van de peddel los en schuif de peddel uit naar minimaal je eigen lichaamslengte. Ongeveer 20 cm meer is vaak prettiger. Klik de bevestiging dicht, plaats één hand op de grip bovenop de peddel en de ander op een voor jou prettige hoogte, zo’n 50 cm onder de grip.

Steek de peddel met de holle kant naar je toe in het water. Het zwarte deel van de peddel wil je onder water hebben om de volledige kracht van de peddel te gebruiken (dieper is verspilde energie). Voor de meest efficiënte slag haal je de peddel ter hoogte van je voeten weer uit het water.

5. Genieten!

Sta je goed en heb je de slag te pakken? Ontspan en geniet van de rust op het water. Probeer af en toe het tempo op te voeren door harder te paddelen, terwijl je stabiel in het midden van je board blijft staan. Dit is een fantastische work-out. Have fun!

Wat heb ik nodig om te suppen?

Om te suppen heb je om te beginnen natuurlijk een SUP board nodig, maar ook een SUP peddel en een enkelriem (ook wel een leash genoemd). Deze materialen krijg je standaard van Sup1 bij reservering van een SUP board.

Verder adviseren we het volgende mee te nemen: een drankje en/of snack, zonnebrand, zonnebril. Dit kan mee in een waterdichte tas die je ook via Sup1 kunt lenen. We verhuren alleen SUP’s aan mensen met een zwemdiploma. Zie hiervoor onze voorwaarden.

Wat trek ik aan bij het suppen?

Onze SUP’s zijn stabiel. De kans dat je in het water valt is dan ook niet groot. Toch raden we aan om kleding aan te trekken die nat kan/mag worden, denk bijvoorbeeld aan (sneldrogende) sport- en zwemkleding. Bij minder mooi weer of bij meer wind kan het fijn zijn een windstopper of regenjas over je kleding te dragen.

De meeste mensen suppen op blote voeten. Je kunt natuurlijk ook waterschoenen aandoen. Het kan lekker zijn om halverwege een verfrissende duik te nemen. Vergeet niet je zonnebrand, je verbrandt snel op het water!

Wat doe ik met mijn waardevolle spullen?

Als je bij ons een SUP board huurt, geven we je altijd een drybag mee. Hierin blijven je spullen droog. Je kunt deze op je rug dragen, maar ook gemakkelijk voorop je SUP vervoeren. Neem ook een flesje water en/of wat lekkers mee voor onderweg.

Moet ik de SUP eerst nog opblazen?

De SUP’s leveren we op de juiste luchtdruk, dus je kunt meteen het water op.

Moet ik de SUP eerst nog opblazen?

De SUP’s leveren we op de juiste luchtdruk, dus je kunt meteen het water op.

Hoe zie ik of er SUP boards beschikbaar zijn?

Ons reserveringssysteem is altijd up to date. Om te kijken of er beschikbaarheid is kan je dus simpelweg een boeking starten. Na het invullen van de gewenste tijd en het aantal deelnemers zijn de beschikbare data en tijden zichtbaar!

Kan ik ook een SUP voor één of twee uur huren?

Uit ervaring weten we dat de uren op of aan het water snel voorbij gaan. Om een tour of tocht te maken of regelmatig op- en af te stappen aan het strand, is een dagdeel leuker. Daarom starten onze verhuurmogelijkheden bij minimale huurperioden van 4 uur. Voor groepen zijn uitzonderingen mogelijk. Neem daarvoor contact met ons op via info@sup1.nl.

Kan ik suppen op een andere locatie?

In overleg kunnen we de SUP boards verhuren in de tas met bijbehorende pomp en toebehoren. Zo kun je hem meenemen naar een andere locatie (en daar zelf oppompen). Informeer bij ons naar de mogelijkheden via info@sup1.nl. 

Wat is jullie locatie?

Wij verhuren onze SUP’s vanaf het Stichtse Strand in Blaricum of vanaf een willekeurige plek langs de Meentstroom. Huur je een SUP bij Sup1, dan brengen we deze per fiets op het geboekte tijdstip en locatie.

Waar komt suppen vandaan?

Het suppen is waarschijnlijk op Hawaï ontstaan. Surflegende Laird Hamilton gebruikte tijdens het golfsurfen geregeld een peddel en leerde hiermee verschillende trucs uit te voeren. Anderen volgden zijn voorbeeld. Vervolgens kregen beginnende surfers hun surfinstructies van leraren die het handig vonden zich op deze manier voort te bewegen.

De eerste officiële SUP boards werden gemaakt door de legendarische Jimmy Lewis, één van de beste boardmakers op Hawaï. Zijn eerste SUP board kwam rond 2005 op de markt. Vervolgens ging het snel met de populariteit van peddelsurfen.